Ghana 2025

Praktisch:
Ons project: “Food for Hope”, De kracht van RUTF (Ready to Use Therapeutic Food) Oftewel verrijkte pindakaas voor ondervoede kinderen.
Looptijd Project: 1 september 2024 tot 1 juli 2025. Plaats: noorden van Ghana.
Reisdatum: 7 t/m 21 februari 2025 (inclusief week voorjaarsvakantie)
Reissom: wordt op de info-avond besproken.
Exclusief: persoonlijke uitgaven, paspoort, verzekeringen, malariapillen, visum en inentingen (voor het leven)

Info-avond over de reis:
Maandag 8 juli. 19.30 uur.
Plaats: aula Maartenscollege

Project bestaat uit drie onderdelen:
Voor de reis:
Hoe verdien ik mijn reissom bij elkaar?
Geschiedenis van het land.
Activiteiten bedenken voor op de school in Ghana.
Brief schrijven aan de buddy.
Hoe blijf ik gezond: info over o.a. Malaria.
Info over d eprojecten

Het verblijf in Ghana:
Bezoeken van scholen en projecten.
Bezoek Fort Elmina
Bewonderen van al het moois in Ghana
Overnachten in hostels
Vervoer per bus.

Na de reis:
Ambassadeurschap: het aan anderen vertellen over je ervaringen in Ghana.

Project:
Bestrijding van ondervoeding: ontdek de kracht van RUTF!    
Maak je klaar om een ​​verschil te maken terwijl we ons verdiepen in het urgente probleem van ondervoeding en de rol van Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF). Doe praktijkervaring op en leer van lokale experts terwijl we gemeenschappen bezoeken die deze uitdaging actief bestrijden. Samen zullen we ons bezighouden met zinvolle projecten en bijdragen aan duurzame oplossingen die levens positief zullen beïnvloeden. Laten we de verandering zijn en de levens van kinderen in nood transformeren! 

Verken de verborgen juweeltjes en iconische monumenten van Ghana!  

Maar er is meer! Deze reis gaat niet alleen over het verschil maken – het gaat ook over het ontdekken van de wonderen die Ghana te bieden heeft. Bereid je voor om versteld te staan ​​terwijl we de bekende en minder bekende toeristische hoogtepunten van het land ontrafelen. Van de betoverende landschappen van Cape Coast en Kakum National Park tot de historische betekenis van Elmina Castle (Nederlandse slavenhandel) en de bruisende markten van Kumasi. Ghana zal je hart boeien en je met mooie herinneringen achterlaten. 

Eerder bezochten we al Ghana. In 2014, 2017 en 2024 waren we welkom bij Tony Chocolonely en Blue Skies van de AH Foundation. (zie ook tabblad ‘projecten’)
Op de cacaoplantages ontmoetten we Kennedy. Een geboren Ghanees die in Amsterdam woont. Hij liep daar stage.
In 2017 ging hij met ons mee naar Ghana. Hij nam ons mee naar het uiterste noorden van Ghana: Bolgatanga., waar zijn wieg stond. Op bezoek bij zijn moeder en zussen. Maar ook projecten als Nonge Craft stonden op het programma. Een insider reis.
Volgend jaar, in 2025 gaat hij ook mee! Met zijn contacten gaan veel deuren voor ons open, zowel van scholen, bedrijven en organisaties die projecten uitvoeren met een sociale impact.
Projecten die het verschil maken in het leven van de lokale bevolking.

Enthousiast?
Wil jij op de hoogte gehouden worden? Loop op school even langs bij bij mij, Karel Karsten. Of klik op deze link om te laten weten dat je naar de informatie avond wil,

Terwijl ik deze toelichting schrijf, over de keuze van het onderwerp van het komende project: “Food for Hope”, verschijnt er een bericht in mijn mail.
Had ik het maar nooit gelezen, denk ik nu, en dat denk jij straks misschien ook.
Niks gedaan en toch, volkomen terecht,  levenslang gekregen!

Lees het liever maar niet, het is een weerzinwekkend verhaal over een moeder die haar kind willens en wetens liet uitdrogen en verhongeren. 16 Maanden oud was het meisje. Moeder zelf vierde vakantie aan een ver strand.
Het kind heeft een week gehoopt op voedsel en drinken dat nooit kwam.
Maar wat heeft dat te maken met ernstig ondervoede kinderen in Ghana, en ons project: “Food for Hope”?
Hoewel wij zeker niet verantwoordelijk zijn voor wat zich in die regio voordoet, de chronische hongernood, en je je ook niet schuldig hoeft te voelen hier, knaagt er wel iets.
Een beetje meer dan knagen zelfs, want het klimaatprobleem, ten dele oorzaak van de hongersnood, ligt wel op ons bordje, en de druk om er iets aan te doen ook.
Maar er was iets anders dat me trof in het bericht: de rechter die dus levenslang uitsprak in de zaak tegen deze moeder, voegde als extra bezwarende omstandigheid toe, dat met één telefoontje, één simpel WhatsApp berichtje, de moeder het leven van haar kind had kunnen redden.
Ligt daar misschien ook onze rol?  Kunnen wij dat éne berichtje zijn, die kleine donatie?

Er is voldoende voedsel op de wereld, kinderen hoeven niet aan ondervoeding dood te gaan.
Help mee om de juiste voeding op de juiste plek te krijgen. En natuurlijk op tijd, het liefst wil je voorkomen dat het zover komt. En dat kan.
Schrijf je in voor ons project: “Food for Hope”, of doneer.
Allebei mag natuurlijk ook.