Home
Wie zijn wij
Programma
Projecten
Contact

 

Project Tabak van Kinderarbeid in Malawi in 2011

Alle bestaande mensenrechten gelden ook voor kinderen.

Maar toch zijn kinderen voor hun rechten een bijzondere groep.
Ze mogen namelijk zelf niet stemmen en zijn dus afhankelijk van anderen om voor hun rechten op te kunnen komen en hun kansen op een eerlijke toekomst veilig te stellen.
In Nederland lijkt dat niet zo'n probleem, al was de situatie 100 jaar geleden bij ons ook niet zo rooskleurig. Hoewel het kinderwetje van van Houten (waarin kinderarbeid verboden werd) al uit 1874 dateert, bleven kinderen tot in de 20ste eeuw gewoon aan het werk. De wet voorzag wel in strafbepalingen voor overtreders van de wet, maar niet in enige controle op naleving van de wet. Ook waren er veel uitzonderingsbepalingen en viel kinderarbeid in de landbouw of huishoudelijk werk er niet onder

De ontwikkelingslanden zijn wat dat betreft vergelijkbaar met het Nederland van toen: er zijn wetten die kinderarbeid verbieden en die recht op onderwijs garanderen. Maar net als toen in Nederland gaat er veel mis met de naleving en miljoenen kinderen zijn daar de dupe van.
Door te werken missen ze niet alleen kostbare schooltijd, maar zelfs hun gezondheid kan ernstige schade oplopen, zoals je verderop zult lezen
Malawi (één van de allerarmste ontwikkelingslanden) doet daar wat aan: het heeft een kinderparlement.
Het kinderparlement is een jaarlijkse vergadering van kinderen uit het hele land die de regering adviseert over zaken die kinderen aangaan.
Onlangs bijvoorbeeld adviseerde het kinderparlement om de leeftijd voor meisjes om in het huwelijk te treden te verhogen naar 18 jaar: een kind van zestien hoort immers in de schoolbanken te zitten!
Maar ook het inzetten van kleuters op de tabaksplantages van Malawi met gevaar voor hun kwetsbare gezondheid is een misstand, waar het kinderparlement zich mee bezighoudt en waarover zij adviseert.
Toch blijft het misgaan in Malawi en lopen op de tabaksplantages duizenden kinderen jaarlijks een nicotinevergiftiging op.

Plan Nederland ondersteunt het kinderparlement van Malawi en wil het sterker maken.
Maar hoe gaat dat in zijn werk?
Wil je daar meer over weten en actief meedenken, of zelfs daadwerkelijk helpen met het trainen van deze jonge parlementariërs, dan is dit je kans:

 

Interview DvhN van dinsdag 15 maart 2011 >>>

 Klik hier voor de foto's van 11 november

Interview met het Dagblad van het Noorden